Newtonin kehto demonstroi energian säilymislakia, kuten myös liikemäärän säilymislakia. Syviä ja tärkeitä fysiikan perusperiaatteita. Samalla se on huisin hauska vekotin.
Jotkut ovat tehneet Newtonin kehton isommista kuulista, esimerkiksi keilapalloista, mutta siinä tulee elastisuus- ja muut epätäydellisyysilmiöt varsin suurina näkyviin. Pallojen materiaalin tulisi olla hyvin kovaa.
Newtonin kehdon syvempi olemus hyvinkin haastava ja mielenkiintoinen ja onkin herättänyt paljon keskustelua. Perusongelma on, että klassisessa mekaniikassa on kaksi perusyhtälöä, energian ja liikemäärän säilymislait. Mutta meillä on enemmän palloja kuin kaksi. Kaikista palloista pitäisi saada nopeudet. Tuo ongelma estetään sillä, että systeemi redusoidaan kahden pallon törmäyksiksi.
Mutta Newtonin kehdossa pallot jo alussa osuvat toisiinsa. Ongelma on siinä, että liikemäärä kulkeutuu pallosta toiseen n. 0.01 ms ajassa, mutta mekaaninen törmäys ja aallon (solitonin) kulku pallon läpi kestää n. 0.1 ms.
Oheisessa paperissa Herrmann ja Schmälzle osoittavat, että aallon etenimen Newtonin kehdossa on aallonpituudesta riippumaton.