Vauhdikas robokisa Virossa

FIRST Lego League’n Viron mestaruuskilpailut järjestettiin Tallinnassa 12. - 13. maaliskuuta. Mukana oli 41 joukkuetta Virosta, Moldovasta, Ukrainasta, Latviasta ja Ruotsista. Norjastakin piti olla paikalla, mutta heitä en nähnyt. Suomalaisia kisailijoita ei taaskaan paikalla ollut.

Kisassa on kaksi pelikenttää vastakkain. Tuomarit arvistelevat robotin sekä sen koodausta (vasen kuva) ja ylhäällä on pelitilanne käynnissä. Tuomarit ovat koko ajan tarkkana, ja varmistavat, että joukkueen jäsenet ymmärtävät sekä robotin mekaniikan että sen koodauksen. Pikkukuvassa vasemmalla on käynnissä harjoittelusessio, sillä robottien siirtäminen kisapaikalle saattaa aiheuttaa yllättäviä ongelmia.

Tallinnan Laulalava 2015

Amaronin, Ruotsi

Östermalmin Engelbrektin koulun kolmijäseninen joukkue Amaronin tuli Ruotsista saakka kokemaan Tallinnan tunnelmaa. He aloittivat Ruotsin kisojen täysin puhtaalta pöydältä nopealla aikataululla: -Viikossa rakensimme ja koodasimme robotin sekä teimme myös tehtäväkohteet. Mukana heillä oli kaksi opettajaa. Amaronin ensimmäinen erä jäi 156 pisteeseen, mutta kahdessa seuraavassa erässä joukkue paransi pisteensä 351:een ja heidän sijoitus oli 18:s.

FLL-kilpailu

Kisa koostuu kolmesta asiasta. 1) Robottikisa. Siinä suunnitellaan, rakennetaan ja ohjelmoidaan lego-Mindstorms-robotti, joka autonomisesti ratkoo annetut tehtävät. 2) Projektityön tarkoitus on saada nuoret tekemään ja tutkimaan ja keksimään jotain todella uutta ja innovatiivista. Projektityö pitää myös osata esittää; se voi olla puhe, teatteri, draamaa tai vaikkapa pantomiini. 3) hauskanpito on tärkeää. Suurten innovaatioiden luominen vaatii herkkyyttä ja vapautta, eli hauskanpitoa. Pitää osata verkostoitua, tutustua muihin ja nähdä, että muilla on samanlaisia ongelmia ja ilonaiheita kuin itselläkin.

Wild Robots, Ukraina

Ukrainassa Trash Trek 2015 on kaikkien aikojen ensimmäinen FLL-turnaus. Kilpailuun osallistui ensimmäisenä vuonna 44 joukkuetta! Suomessa Innokas-verkosto järjestää kisaa toukokuuksi, ja mukaan on ilmoittautunut viisi joukkuetta. Mukaan mahtuu vielä. Kiovan Teknisen studion joukkue Wild Robots osallistui myös Tallinnan kisaan. Ukrainassa on musiikki- ja taideopistojen lisäksi Teknisiä studioita, joissa saa lisäopetusta tekniikassa kuten meillä musiikissa. Wild Robotsin työjakona oli se perinteinen; tytöt tekivät projektia ja tieteellistä työtä ja pojat koodasivat ja rakensivat robottia. Yhdessä he pitivät hauskaa. Pisteitä Wild Robots keräsi 433 päätyen kärkikymmenikköön. Ensimmäisenä vuotenansa!

Vanhustenhoidosta nanotekniikkaan

FLL-kisan teemat vaihtelevat vuosittain hyvin laajalla skaalalla vanhusten hoidosta nanoteknologiaan ja merten pohjiin. Joka syksy julkaistaan uusi kisa. Tämän vuotinen kisa, Trash Trek 2015, nojaa huolensa saastumiseen, likaantumiseen ja kierrätykseen. Robottikisassa on 11 tehtävää, joissa poistetaan muovipusseja merestä ja tehtaasta, asennetaan metaanitankkeja kuorma-autoon, korjataan ränsistynyt auto, lajitellaan jätteita ja paljon muuta. Tehtävien ratkaisemiseen on kisassa aikaa 2,5 minuuttia, mutta robottia on saanut koodata ja suunnitella parisen kuukautta.

Laagri, Viro

Yleensä yhdellä valmentajalla, coachilla, on yksi joukkue, mutta Laagrin koulun opettajalla oli voimanaan neljä joukkuetta. Nuorimmat olivat seitsemän vuotiaina koko turnauksen junioreita. Jokaisella joukkueella oli kuitenkin huoltajat mukana. -Nykyaikainen tapa koodata ja oppia yhdessä poikkeaa omista kokemuksistani parempaan suuntaan, kertoo matematiikkaa ja tietotekniikan pedagogiikkaa kymmeniä vuosia sitten opiskellut huoltaja. Laagrin koulu on lähtenyt robotteilemaan Kickstart-meiningillä.

Kuvassa FLL-mäistä ystävyyttä: Laagrin, Vinni Pooh:n ja Dark Siden joukkueet yhdessä selfie-seinän edessä.

Tiedettä tekniikan ohella

Tieteellinen työ esitellään tuomaristolle, ja esityksen maksimipituus on 5 minuuttia. Sitä ennen ryhmäläisten on keskusteltava aiheesta ammattilaisten kanssa, nyt esimerkiksi kunnan jätehuollosta vastaavan kanssa. Yleensä tarkoituksena on keksiä jokin uusi ja innovatiivinen ratkaisu hyvin laveasti määriteltyyn pulmaan. Tuomaroinnin yhteydessä arvostellaan myös ryhmädynamiikkaa ja yhteistyökykyjä jollain uudella ja koko ryhmän työskentelyä vaativalla tehtävällä.

Öökullid, Viro

Viron moninkertainen mestari Öökullid on Tallinnan Kristiine Günmaasiumin oppilaiden ja papaöökullidin joukkue. Heidänkin joukkueeseen kuuluu kaikenikäisiä, 9—16 -vuotiaita nuoria. He ovat edustaneet Viroa EM-kisoissa, ja saavuttaneet sekä erinomaisilla roboteillaan, että hyvällä ryhmähengelään mainetta ja kunniaa. Tämän vuotisessa joukkueessa oli mukana konkareita jo neljättä vuotta, mutta myös toista kertaa kisailemassa olevia. Öökullid kokoontuu koululla, kun he haluavat. Joukkueen jäsenet pääsevät koululle iltaisin tekemään, rakentamaan ja suunnittelemaan. He voivat tulla ja mennä miten haluavat. Kukaan ei tarkkaan osannut sanoa, kuinka paljon he siellä aikaansa viettävät, sillä tietenkin heillä on muitakin harrastuksia. Öökullidin tunnistaa pöllöstä ja heijastinliiveistä.

Suosittu laji Virossa

Virossa järjestettiin kolmet paikalliskarsinnat, koska mukaan osallistuvia kouluja on paljon. FLL on levinnyt hyvin laajalle ja nopeasti, eikä mikään ihme. Maailmanlaajuisesti joukkueita on n. 30 000, eli FLL on maailman suurin robottikilpailu. Kisaviikonloppu on pitkä, sillä jo kolme erää robottikisassa vie aikaa. Lisäksi tulevat tieteellisen työn ja ständien arvioinnit, sekä hauskanpito. Esittely, tervetulojuhla, ruokailut, jäähyväisbileet ja muu hauskanpito ottaa aikaansa.

PaGALMS, Latvia

Latvian joukkue PaGALMS edusti musiikillaan ja mustilla peruukeillaan maataan erinomaisesti saaden 259 pistettä. Valmentaja, coachi Ivars Viksna on valmentanut joukkuetta Aluksnen nuorisokeskuksessa, ja joukkueen seniori on ollut mukana vuodesta 2009. Nuorimmat nyt mukana olevat jäsenet ovat samanikäisiä, kuin seniori seitsemän vuotta sitten, eli viidesluokkalaisia. He kokoontuvat kerran viikossa kahdeksi tai kolmeksi tunniksi kerrallaan.

Toukokuussa Suomessakin

Suomen ensimmäiset FLL-mestaruuskisat järjestetään Tekniikan Akatemian Millennium X -tapahtuman yhteydessä Kaapelitehtaalla 19. - 21. Toukokuuta. Mukaan mahtuu vielä, ja hyvin ehtii.

Markku Leino.

Linkkejä